Antropologia (nie)równości: praktyki jedzeniowe w Warszawie
Czas trwania: 2020-2022
Prowadzcy: dr Renata Hryciuk
Uczestnicy: Julia Kieda, Anna Rządzka, Piotr Włochyń, Sara Wojciechowska, Aleksandra Wajs, Aniela Bocheńska, Aleksandra Kozaczyńska
Nasze laboratorium – „Antropologia (nie)równości: praktyki jedzeniowe w Warszawie” przebiegające pod kierunkiem dr. Renaty Hryciuk zaczynaliśmy w rzeczywistości, w której globalna epidemia unieruchamiająca świat na dwa lata nie wydawała się bliskim niebezpieczeństwem - takim jednak się stała. Zmieniło to zarówno rzeczywistość, którą chcieliśmy poznawać, jak i sytuację nas samych. Mimo, że laboratorium warszawskie nazywane jest niewyjazdowym, przestrzeń stolicy dla większości z nas okazała się obca i Warszawę odkrywaliśmy w miarę zagłębiania się w badania. Obrany przez nas sposób działania typowy był dla laboratoriów warszawskich: wyruszaliśmy w miasto w pojedynkę i tylko w pojedynczych przypadkach nasze tereny na siebie nachodziły. Mimo to, kilka razy udało nam się odkrywać miasto wspólnie, poprzez wyjścia grupowe, które z kolei kształtowały późniejsze indywidualne eksploracje części z nas.
Podjęte przez nas tematy badań dotyczą praktyk jedzeniowych w Warszawie na wielu, różniących się od siebie płaszczyznach. W ramach laboratorium staraliśmy się zrozumieć aktywizm jedzeniowy, pracę w gastronomii w czasie pandemii, nawyki żywieniowe kurierów, oraz kobiet na emeryturze, ideologie żywieniowe w prywatnych żłobkach, rolę mediów społecznościowych w funkcjonowaniu gastronomii w czasie lockdownów, i praktyki zakupowe na bazarze w Falenicy. Poprzez każdy z podjętych tematów staraliśmy się zrozumieć narastające w czasie pandemii nierówności społeczne w Warszawie.
1 2
3 4
5 6
[zdjęcia: 1,2,3 - badania w Rodzinnym Ogrodzie Działkowym im. Obrońców Pokoju; 4,5 - na Targowisku Bakalarska; 6 - w Hali Gwardii (Warszawa)]