Seminarium Ryż z fiżonem i pierogi. Praktyki jedzeniowe jako dziedzictwo Brazylijczyków polskiego pochodzenia

Data dodania: 
08-10-2016
Kategorie: 
Seminarium
Zaproszenie na seminarium
Przydatne informacje
Miasto: 
Warszawa
Kraj: 
Polska
Miejsce: 
IEiAK UW, ul. Żurawia 4, s. 108
Data rozpoczęcia: 
19-10-2016
Godzina: 
11:00

Serdecznie zapraszamy na kolejne seminarium „Społeczno-kulturowe konteksty praktyk jedzeniowych” (IFIS PAN i IEIAK UW), które odbędzie się w środę 19 października w godzinach 11.00-13.00, w sali 108 w Instytucie Etnologii i Antropologii Kulturowej UW przy ul. Żurawiej 4.

Karolina Bielenin-Lenczowska wygłosi referat pt.

Ryż z fiżonem i pierogi. Praktyki jedzeniowe jako dziedzictwo Brazylijczyków polskiego pochodzenia w południowobrazylijskiej wsi

Komentarz wygłosi dr Monika Kujawska (UŁ) 

Karolina Bielenin-Lenczowska, dr hab., antropolożka i lingwistka, adiunktka w Instytucie Etnologii i Antropologii Kulturowej UW. Autorka książki „Spaghetti z ajwarem. Translokalna codzienność w Macedonii i we Włoszech” (WUW 2015) oraz publikacji z zakresu antropologii mobilności, islamu, gender studies i metodologii badań społecznych. W roku akademickim 2015/16 odbywała staż podoktorski na Uniwersytecie Federalnym Santa Catarina we Florianopolis. Obecnie prowadzi badania nad oddolnie praktykowanym dziedzictwem kulturowym Brazylijczyków polskiego pochodzenia. 

Monika Kujawska, dr, antropolożka, adiunktka w Zakładzie Teorii i Badań Kultury Współczesnej, UŁ. Jej zainteresowania naukowe obejmują etnobotanikę, antropologię jedzenia, antropologię medyczną i ekologiczną. Prowadziła badania wśród społeczności tubylczych i metyskich Ameryki Południowej.

Proponowana lektura przesłana zostanie w osobnym mailu wszystkim zapisanym na naszą listę mailingową. Jeżeli byliby Państwo zainteresowani dołączeniem do niej, prosimy o kontakt pod adresem seminarium.jedzeniowe@gmail.com

Galeria

Powiązane materiały