Institute of Ethnology and Cultural Anthropology in Warsaw
Published on Institute of Ethnology and Cultural Anthropology in Warsaw (https://etnologia.uw.edu.pl)

Home > Printer-friendly > Seminaria jedzeniowe

Seminaria jedzeniowe

Seminarium Społeczno-kulturowe konteksty praktyk jedzeniowych

W ostatnich latach powiększa się grono osób zainteresowanych analizą społeczno-kulturowych wymiarów jedzenia: zarówno pożywienia jak i praktyk i zwyczajów związanych z jego wytwarzaniem, nabywaniem, przygotowywaniem, spożywaniem etc. Stąd zrodził się pomysł stworzenia cyklicznych spotkań, które umożliwiłyby zarówno doświadczonym, jak i początkującym badaczom w tej dziedzinie, wymianę myśli i wiedzy, wzajemną inspirację oraz nawiązanie kontaktów badawczych.

Od kwietnia 2013 r. spotykamy się oficjalnie, zwykle raz w miesiącu w IFIS PAN lub w IEiAK UW. Seminaria mają charakter interdyscyplinarny, trwają ok. dwóch godzin, pierwsza część ma formę wykładu wygłoszonego przez zaproszonego gościa, druga poświęcona jest dyskusji na temat prezentacji oraz zaproponowanych przez prelegenta/kę tekstów czy artykułów. Zaproszeni goście reprezentują różne dyscypliny nauk społecznych i humanistycznych (od historii społecznej, przez antropologię, socjologię, kulturoznawstwo, filozofię, geografię społeczną po etnobotanikę) Minione spotkania dotyczyły takich zagadnień m.in. jak etyczne i prawne aspekty uboju rytualnego; żywienia w warszawskich szkołach podstawowych, relacji między wegetarianizmem i feminizmem, procesów tworzenia dziedzictwa kulturowego czy zmiany wzorców konsumpcji jedzenia.

Organizatorkami seminarium, czuwającymi nad ich programem merytorycznym są:

dr Renata E. Hryciuk, adiunktka w Instytucie Etnologii i Antropologii Kulturowej UW, gdzie od 2008 roku prowadzi zajęcia z antropologii jedzenia i konsumpcji. Od 2011 realizuje badania nad genderowymi aspektami turystyki kulinarnej i przekształceniami dziedzictwa jedzeniowego w południowym Meksyku (Oaxaca), redaktorka (wraz z Joanną Mroczkowską) książki „Jedzenie. Perspektywa antropologiczna. (Post)socjalizm. WUW (2017);

dr Justyna Straczuk, adiunktka w Instytucie Filozofii i Socjologii PAN, autorka książki „Cmentarz i stół” (2006), poświęconej m.in. praktykom wymiany jedzenia w wiejskich społecznościach pogranicza prawosławno-katolickiego w Polsce i na Białorusi; współautorka (wraz z Henrykiem Domańskim, Zbigniewem Karpińskim i Dariuszem Przybyszem) książki „Wzory jedzenia a struktura społeczna” (2015), będącej rezultatem ogólnopolskich reprezentatywnych badań zwyczajów żywieniowych w Polsce.

dr Joanna Mroczkowska, antropolożka, absolwentka IEiAK UW i Artes Liberales UW, prowadząca badania etnograficzne na Podlasiu. Jej doktorat dotyczył praktyk jedzeniowych w okolicach Dąbrowy Białostockiej na Podlasiu, redaktorka (wraz z Renatą Hryciuk) książki „Jedzenie. Perspektywa antropologiczna. (Post)socjalizm. WUW (2017);

do 2016 dr Zofia Boni, absolwentka Food Studies Centre w School of Oriental and Studies w Londynie, prowadząca badania etnograficzne poświęcone dzieciom i jedzeniu w Warszawie.

Do uczestniczenia w seminarium zapraszamy przedstawicieli humanistyki, nauk społecznych oraz nauk o żywieniu, a także  wszystkie osoby związane naukowo bądź zawodowo z jedzeniem i zainteresowane jego społeczno-kulturowymi aspektami. Jeżeli ktoś z Państwa chciałaby znaleźć się na liście mailingowej stałych uczestników, prosimy o wcześniejszy kontakt pod adresem: seminarium.jedzeniowe@gmail.com [1]. W mailu prosimy o podanie afiliacji lub krótką informację o tym, czy i jak zawodowo zajmują się Państwo szeroko rozumianymi „społeczno-kulturowymi kontekstami praktyk jedzeniowych”. Aktualne informacje o naszych seminariach oraz innych planowanych przez nas wydarzeniach znajdą Państwo na stronie Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej UW: www.etnologia.uw.edu.pl [2], na stronie Instytutu Filozofii i Socjologii PAN: www.ifispan.pl [3], oraz na Facebooku na forum grupy „Seminarium Jedzeniowe: Społeczno-kulturowe konteksty praktyk jedzeniowych”. [4]

Serdecznie zapraszamy!

Renata Hryciuk [5]
Justyna Straczuk
Joanna Mroczkowska

Seminaria 2016
  • dr hab. Karolina Bielenin-Lenczowska [6] (IEiAK UW), Ryż z fiżonem i pierogi. Praktyki jedzeniowe jako dziedzictwo Brazylijczyków polskiego pochodzenia w południowobrazylijskiej wsi, dyskutantka: dr Monika Kujawska (UŁ), środa 19 października godz. 11.00-13.00, Żurawia 4, sala 108
  • Marcin Wojtasik, Goście alei wietnamskich barów pod Stadionem Dziesięciolecia. Historie warszawskich fanów kuchni azjatyckiej, dyskutantka: dr Renata E. Hryciuk (IEiAK UW), środa 20 kwietnia godz. 11:00, IEiAK UW, Żurawia 4, sala 108
  • Katarzyna Król (IEiAK UW), Seminarium jedzeniowe: "Zielone złoto". Antropologia produkcji herbaty w Gruzji, dyskutantka dr Iwona Kaliszewska [7] (IEiAK UW), środa 16 marca godz. 11:00, IEiAK UW, Żurawia 4, sala 108
  • dr Iwona Kaliszewska [7] (IEiAK UW), "Jeśli opuścimy góry, kto będzie im na dół jedzenie posyłał?" Jedzenie i migracja w południowym Dagestanie, dyskutantka mgr Iwona Kołodziejska-Degórska (Ogród Botaniczny UW), środa 24 lutego o godz. 11.00, IEiAK UW, Żurawia 4, sala 108

Seminaria 2015
  • mgr Magdalena Zatorska (IEiAK UW), Ciulim, czulent, gęsie pipki. Jedzenie jako dziedzictwo, dziedzictwo jako towar, dyskutantka: dr. Ewa Klekot (IEiAK UW), czwartek 17 grudnia o godz. 14:30, w sali 164 w PAN, Nowy Świat 72
  • dr Anna Horolets [8] (AS UG), Za chlebem z masłem i… chipsami z jarmużu. Znaczenia jedzenia wśród współczesnych polskich migrantów po obu stronach Atlantyku, komentarz dr Karolina Bielenin-Lenczowska [6] (IEiAK UW), czwartek, 18 czerwca o godz.13.00,  w sali numer 242 PAN
  • dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, Sushi w pigułce - od sposobu przechowywania mięsa do przekąski o zasięgu globalnym, komentarz dr Yasuko Shibata, czwartek 14 maja o godz. 13.00, w sali 164 w PAN
  • prof. dr hab. Henryk Domański (IFiS PAN) wraz z zespołem: dr Zbigniew Karpiński, dr Dariusz Przybysz, dr Justyna Straczuk, Stratyfikacja społeczna i wzory jedzenia w Polsce, dyskutantka: dr Ewa Kopczyńska (IS UJ), czwartek 9 kwietnia o godz. 13.00 w sali 154 IFIS PAN,ul. Nowy Świat 72
  • dr Dorota Dias-Lewandowska (Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia), Klio w winnicy. Badania nad historią kulturową wina w Polsce, czwartek 19 marca, o godz. 13 w sali 164 w PAN
  • Dominika Potkańska, Warzywa, społeczność, polityka – kooperatywy spożywcze jako przykład alternatywnego ruchu żywnościowego. Chwilowa moda czy trwała zmiana?, dyskutantka: dr Ruta Śpiewak (IRWiR PAN), czwartek, 26 lutego o godz. 13.00 w Pałacu Staszica, ul. Nowy Świat 72, w sali 154
  • Joanna Dubrawska-Stępniewska (IM UW) oraz Joanna Zamorska (IEiAK UW), Alkohol, fiesta, muzyka. Konsumpcja alkoholu w Oaxaca, płd. Meksyk, w kontekście świętowania i muzyki, dyskutantka: dr Renata E. Hryciuk (IEiAK UW), czwartek 22 stycznia, godz. 14.00, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72, w sali 154

Seminaria 2014
  • Helena Patzer (IEiAK UW), Zaglądając do paczki od balikbayana – troska na odległość w rodzinach imigrantów filipińskich, dyskutantka: Joanna Mroczkowska Artes Liberales UW, czwartek 18 grudnia, godz. 13.00, Pałacu Staszica, ul. Nowy Świat 72, w sali 154
  • dr Sylwia Urbańska (IS UW), Opieka w rodzinach transnarodowych matek. Spojrzenie 'od kuchni', dyskutantka: Helena Patzer (IEiAK UW), czwartek 20 listopada, godz. 13.00 Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72, w sali 164
  • dr Rigels Halili, Trzeba dobrze jeść – przemiany w jedzeniu i kuchni w postkomunistycznej Albanii, czwartek 23 października, godz. 13.00, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72, w sali 154
  • dr Aleksandra Kleśta Nawrocka (UMK), Jak zjeść książkę kucharską. Od ‘Kucharza doskonałego’ do ‘Top Chefa', czwartek 26 czerwca, godz. 10:30, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72, sala 154
  • dr hab. Urszula Jarecka (IFiS PAN), Luksusowe jedzenie w polskiej świadomości potocznej: demokratyzacja i elitarność, dyskutantka: dr Katarzyna Górniak (WAiNS PW), czwartek, 29 maja, godz. 10:30, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72, sala 154
  • mgr Justyna Zielińska (IS UW), „Sytuacja pracowników na gastronomicznym rynku pracy w Polsce. Przypadek warszawskiej klubokawiarni”, dyskutantka: Joanna Jurkiewicz (IS UW), 24 kwietnia godz. 10:30, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72, sala 154
  • dr Renata Hryciuk [5]  (IEiAK UW), „Turystyka kulinarna, gender i (re)konstrukcja lokalnych kultur jedzenia w południowym Meksyku (stan Oaxaca)”, dyskutantka: dr hab. Bogumiła Lisocka-Jaegermann (IG UW), 27 marca godz. 10:30, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72, sala 154
  • dr Rafał Kleśta-Nawrocki, "Jedzenie między lokalnością a polityką. Przykłady z Doliny Dolnej Wisły", dyskutantka: dr Renata E. Hryciuk (IEiAK UW), 13 lutego godz. 12:00 Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72, sala 154 
  • mgr Iwona Kołodziejska-Degórska (Artes Liberales UW), „Zjeść na dziko. Konteksty użytkowania dzikich roślin jadalnych”, komentarz  dr Monika Kujawska (IEiAK UŁ), 23 stycznia godz. 10:30, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72, sala 154
Seminaria 2013
  • dr Ewa Kopczyńska (IS UJ), „Na pewno nie znajdzie się takiej relacji z ziemniakami” – o nowym winie, winnicach i winiarzach w zachodniej Polsce, dyskutantka: dr Justyna Straczuk (IFiS PAN),12 grudnia godz. 10:30, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72, sala 154
  • Justyna Choroś – specjalistka z zakresu zrównoważonego rozwoju i ochrony środowiska. Pracuje w Programie Narodów Zjednoczonych ds. Rozwoju (UNDP), Ogródki działkowe, ogrodnictwo miejskie i uprawa żywności w polskich miastach w perspektywie globalnej, dyskutantka: dr Blanka Brzozowska (IKW UŁ), 28 listopada godz. 10:30, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72, sala 154
  • dr Karolina Bielenin-Lenczowska [6] (IEiAK UW), Spaghetti z ajwarem. Codzienność w kuchni migrantów – macedońskojęzycznych muzułmanów we Włoszech, dyskutantka: dr Anna Horolets [8] (IFSiD UG), 17 października godz. 10:30, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72, sala 154
  • dr Katarzyna Stańczak-Wiślicz (IBL PAN),„Jak związać koniec z końcem?” – kryzysowe praktyki kulinarne w Polsce lat 80-tych XX wieku, dyskutantka: dr Agata Bachórz (IFSiD UG), 23 września godz. 10:30, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72, sala 154
  • dr Paweł Bernat (SGGW), „Ubój rytualny: aspekty etyczne i prawne”, dyskutantka:  dr Katarzyna Stańczak – Wiślicz (IBL PAN), 6 czerwca godz. 10:30, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72, sala 154
  • mgr Zofia Boni (SOAS, Londyn), „Jedzenie w warszawskich szkołach podstawowych. Relacja z badań etnograficznych”, dyskutantka: mgr Joanna Mroczkowska (IEiAK UW), 9 maja godz. 10:30, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72, sala 154
  • mgr Joanna Mroczkowska (IEiAK, AL UW), „Matka gastronomiczna na Podlasiu”, dyskutantka: mgr Zofia Boni (SOAS University of London), 11 kwietnia godz. 10:30, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72, sala 154
  • Magdalena Góralska (IEiAK UW, AL UW), „O co chodzi w GMO?”, 23 marca godz. 10:30, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72, sala 154
  • Dobrota Karbowiak (Stowarzyszenie „Otwarte Klatki”), „Wegetarianizm a emancypantki”, luty 2013
Related content 
Seminaria IEiAK [9]

Source URL: https://etnologia.uw.edu.pl/en/node/1234

Links
[1] mailto:seminarium.jedzeniowe@gmail.com
[2] http://www.etnologia.uw.edu.pl
[3] http://www.ifispan.pl
[4] https://www.facebook.com/groups/116744411848489/?fref=ts
[5] https://etnologia.uw.edu.pl/en/instytut/ludzie/pracownicy/renata-hryciuk
[6] https://etnologia.uw.edu.pl/instytut/ludzie/pracownicy/karolina-bielenin-lenczowska
[7] https://etnologia.uw.edu.pl/instytut/ludzie/pracownicy/iwona-kaliszewska
[8] https://etnologia.uw.edu.pl/instytut/ludzie/pracownicy/anna-horolets
[9] https://etnologia.uw.edu.pl/en/node/1233