Seminarium "Ciulim, czulent, gęsie pipki. Jedzenie jako dziedzictwo, dziedzictwo jako towar"

SPOŁECZNO-KULTUROWE KONTEKSTY PRAKTYK JEDZENIOWYCH
seminarium naukowe
Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej UW oraz Instytutu Filozofii i Socjologii Polskiej Akademii Nauk
Po przerwie, serdecznie zapraszamy na kolejne - i ostatnie w tym roku - seminarium, które odbędzie się w czwartek 17 grudnia o godz. 14:30, w sali 164 w PAN, Nowy Świat 72.
mgr Magdalena Zatorska z Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej wystąpi z prezentacją na podstawie badań w Lelowie (pow. częstochowski, woj. śląskie) pt.
Ciulim, czulent, gęsie pipki. Jedzenie jako dziedzictwo, dziedzictwo jako towar
Komentarz wygłosi
dr Ewa Klekot
Magdalena Zatorska – doktorantka w Instytucie Etnologii i Antropologii Kulturowej UW, absolwentka etnologii i filozofii. Prowadzi badania na temat wpływu pielgrzymek chasydzkich na społeczności lokalne w Polsce i na Ukrainie. Zainteresowania naukowe: relacje chrześcijańsko-żydowskie, relacje polsko-żydowskie i ukraińsko-żydowskie, prawosławie, etyka w badaniach antropologicznych.
Ewa Klekot – Antropolożka sztuki, tłumaczka, absolwentka archeologii i etnografii na Uniwersytecie Warszawskim, doktor nauk o sztuce. Interesuje się zwłaszcza takimi elementami, które prowokują ludzi do podejmowania konkretnych działań takich jak: kolekcjonowanie przedmiotów, ich „niestandardowe” użytkowanie, oddawanie im czci, przywiązanie do nich, emocjonalne reagowanie na kontakt z nimi i powody, dla których kontakt ten bywa tak bardzo ważny. Prowadziła badania nad kiczem i współczesną sztuką dewocyjną, sztuką ludową, a także społecznym konstruowaniem zabytków oraz muzeum jako przestrzenią praktyk społecznych.
Zapraszamy,
Renata Hryciuk [1] (IEiAK UW)
Justyna Straczuk (IFIS PAN)
Zofia Boni (SOAS University of London)
Joanna Mroczkowska (Artes Liberales UW)