Institute of Ethnology and Cultural Anthropology in Warsaw
Published on Institute of Ethnology and Cultural Anthropology in Warsaw (https://etnologia.uw.edu.pl)

Home > Printer-friendly > Jedzenie i mobilność w perspektywie antropologicznej

Jedzenie i mobilność w perspektywie antropologicznej

Jedzenie i mobilność w perspektywie antropologicznej - sekcja tematyczna w Studiach Socjologicznych pod red. R. Hryciuk i K. Bielenin-Lenczowskiej

Karolina Bielenin-Lenczowska, Renata E. Hryciuk (red.)
  • [1]
Year of publication: 
2018

W najnowszym numerze Studiów Socjologicznych (4/2018) ukazała się sekcja tematyczna Jedzenie i mobilność w perspektywie antropologicznej redagowana przez Karolinę Bielenin-Lenczowską i Renatę E. Hryciuk.  Wybór tekstów to pokłosie Seminarium Jedzeniowego, prowadzonego w IEiAK UW /IFiS PAN w latach 2013-16. W ramach sekcji można przeczytać artykuły pracowniczek i współpracowniczek IEiAK UW:

  • Joanna Mroczkowska: Podlaski „Słoik” – mobilna grupa społeczna i mobilne medium tożsamości lokalnej, s. 77–102 (DOI: 10.24425/122484)
  • Iwona Kaliszewska [2]: Cheese Bribe. Viewing Social Changes Through Food and Mobility in Daghestan, North Caucasus, s. 103–130 (DOI: 10.24425/122485)
  • Helena Patzer: Unpacking the Balikbayan Box. Long-distance Care Through Feeding and Food Consumption in the Philippines, s. 131–148 (DOI: 10.24425/122486)
  • Renata E. Hryciuk: Tortilla tour. Turystyka kulinarna w zglobalizowanej Oaxace, południowy Meksyk, s. 149–173 (DOI: 10.24425/122487)

Pełne teksty artykułów dostępne są na stronie czasopisma [3]


Source URL: https://etnologia.uw.edu.pl/en/node/5622

Links
[1] https://etnologia.uw.edu.pl/en/node/5622
[2] https://etnologia.uw.edu.pl/instytut/ludzie/pracownicy/iwona-kaliszewska
[3] http://www.studiasocjologiczne.pl/n,5,studia-socjologiczne-nr-4-2018-231.html